AFDELING 5 Zuid-Holland
Peronne, Pontoise en Pont Sint Maxence

Dag allemaal,

Het is alweer even geleden dat het laatste berichtje op de site verscheen. Maar ik was op vakantie en daarvoor had ik geen tijd dus het kwam er even niet van. Maar nu haal ik het in. De oude duiven zijn voorbij en we zijn begonnen met de jonkies. Op 3 augustus vlogen die uit Peronne. Een pittige vlucht met lage snelheden. In rayon West werd de vlucht gewonnen door Liam van den Berg uit Leidschendam. Combinatie van Marrewijk uit Schipluiden had de tweede plaats en Hoekman-Verburg uit Dirksland de derde plaats. In rayon Oost was plaats 1 en 3 voor Gwen van de Merwe uit Dordrecht en plaats 2 voor Notenboom/Bustraan uit Numansdorp.

Een week later vlogen we uit Pontoise. Dit keer een vlucht met hoge snelheden. Op zaterdag was de wind zo hard dat de vlucht uitgesteld werd naar zondag. In rayon West werd deze vlucht gewonnen door Combinatie van Marrewijk uit Schipluiden. Gijs Vis uit Kwintsheul had de tweede en Liam van den Berg uit Leidschendam de derde. In rayon Oost had Gwen van de Merwe uit Dordrecht weer 1 en 3 en de tweede plaats was voor Combinatie van Leeuwen uit Reeuwijk.

Dan de laatste in te halen vlucht. Dit was een vlucht die vanwege het rotweer in het weekend voor een keer op vrijdag vervlogen werd. Wederom werd het een vlucht met hoge snelheden. In rayon West werd de vlucht gewonnen door Liam van den Berg uit Leidschendam die ook de rest van het podium in bezit nam. In rayon Oost ging  Gwen van de Merwe uit Dordrecht weer aan de haal met de overwinning en  Combinatie van Leeuwen uit Reeuwijk had plaats 2 en 3. 

Alle winnaars van harte gefeliciteerd en heel veel succes met de vlucht van morgen!!
Nanteuil

Dag jeugdleden,

Afgelopen zaterdag vlogen we vanuit Nanteuil. Dat zou eigenlijk Melun zijn maar vanwege de slecht verlopen dagfondvluchten van de afgelopen weken besloten de commissies om de vlucht een stukje in te korten. Het werd een heel pittige editie met een flinke noordenwind. De duiven gingen dan ook niet hard. De echte doorzetters konden zich nu laten zien. In rayon West was Corjan Tiggelman uit Middelharnis de absolute winnaar want hij pakte 1 tot en met 5 van heel de jeugd rayon West. In rayon Oost was Gwen van de Merwe uit Dordrecht de winnaar en ze pakte ook de tweede plaats. De derde plaats was voor combinatie Van Leeuwen uit Reeuwijk. Alle winnaars van harte gefeliciteerd! En succes allemaal in de aanloop naar de laatste midfondvlucht voor de oude die tevens de eerste voor de jongen is. 
Peronne

Beste jeugdleden,

Vorige week vlogen we de midfondvlucht Peronne. Normaal is Peronne geen midfondvlucht, maar omdat het zo warm was besloten de commissies om een stukje terug te rijden. Zo werd het Peronne in plaats van Melun. Het was een vlucht die zo vroeg mogelijk los moest vanwege de temperatuur, en daarom gingen de duiven om 7 uur 's morgens al los. Er was een zuidoostenwind, en dat is altijd pittig. Dat zag je ook wel aan het verloop van de vlucht. Ook waren er best nog wat duiven 's avonds weg. Maar ook pittige vluchten hebben winnaars. In rayon West werd de vlucht gewonnen door Thijmen vd Ochtend uit Herkingen. Combinatie van Marrewijk uit Schipluiden had plek 2 en 3. In rayon Oost werd de vlucht gewonnen door Combinatie van Leeuwen en zonen uit Reeuwijk. De tweede plaats was voor Combinatie Jansen uit Krimpen aan den IJssel, en de derde plaats was voor Team Jansen uit Ouderkerk aan den IJssel. Alle winnaars van harte gefeliciteerd, en veel succes allemaal met de voorbereidingen voor alweer de 1 na laatste midfondvlucht van dit seizoen. 
Pontoise

Dag allemaal, 

Door omstandigheden iets later dan gebruikelijk gaan we de midfondvlucht Pontoise van 15 juni eens bekijken. Het werd een vlucht met een zuidwestenwind, dus de duiven hadden het niet heel zwaar. Door slechte omstandigheden op de vlieglijn konden ze er pas om 1 uur uit, maar gedreven door de wind van achteren vlogen ze snel naar huis. In rayon West werd de vlucht gewonnen door Pleun-Pieter Poot uit Maasdijk. Plek twee was voor Corjan Tiggelman uit Middelharnis en plek drie voor Combinatie van Marrewijk uit Schipluiden. In rayon Oost werd de vlucht gewonnen door Gwen van de Merwe uit Dordrecht die ook de rest van het podium in bezit nam. Alle winnaars hartelijk gefeliciteerd, en succes voor de smoorhete vlucht van aankomend weekend!
Introductie jeugdleden: Gwen van de Merwe

Dag beste jeugdliefhebbers,

Wij als jeugdcommissie willen de komende tijd de jeugdleden van afdeling 5 een voor een voorstellen. We vragen ze dan iets over hoe zij de duivensport beleven. We beginnen deze week met degene die tot nu toe alle midfondvluchten in rayon Oost won: Gwen van de Merwe.

Uiteraard voor de meeste van ons geen onbekende. We hebben Gwen een aantal vragen voorgelegd.

Hoe ben je met de duivensport in aanraking gekomen?

Uiteraard door mijn vader, ik ging al vroeg mee naar de hokken en vond vooral de jonge duiven erg leuk. Ook ging ik altijd mee inkorven en uiteindelijk wilde ik zelf lid worden, wat uiteindelijk ook is gebeurd.

Vertel eens wat over hoe je de duivensport beleeft?

Ik vind het geweldig om de hele week met de duiven bezig te zijn. Mijn oude duiven zitten noodgedwongen tussen de duiven van mijn vader, maar de jonkies zitten in een eigen hok. Op donderdag- en vrijdagavond bij het inkorven geef ik altijd eerst mijn eigen duiven af, en nadat ik mijn eigen duiven ingezet heb, help ik met het inmanden van de duiven van mijn clubgenoten. Ik zit dan voornamelijk achter de klokken. 

Wat is je mooiste prestatie?

Ik ben er trots op dat ik vorig jaar 1e Nationaal Hokkampioen ben geworden. Daarnaast was mijn doffer Don Bravour 1e duifkampioen dagfond van afdeling 5.

Bedankt voor je input Gwen, nog veel succes dit seizoen! 
Week 22: Melun

Beste jeugdliefhebbers,

Afgelopen zaterdag vlogen we uit Melun. Het was een vlucht die wat lastiger werd dan hij van tevoren leek. De duiven zouden de wind mee hebben dus het leek niet zo zwaar te worden. Maar de temperatuur was hoog en de duiven vertrokken met een beetje zuidoost in de wind. Daardoor waren ze dorstig en werd het toch wat pittig. De vlucht werd in rayon Oost gewonnen door Gwen van de Merwe uit Dordrecht die weer het hele podium pakte. In rayon West werd de vlucht gewonnen door Corjan Tiggelman uit Middelharnis. Deze duif had ook de 6e Teletekst in rayon West. Proficiat!! De tweede plaats in rayon West was voor Combinatie van Marrewijk, en de derde voor Combinatie M&A Klos. Alle winnaars van harte gefeliciteerd!!

Allemaal weer veel succes gewenst in de voorbereidingen voor komend weekend!
Inhaalslag

Dag beste jeugdliefhebbers,

Allereerst excuses voor de late start. We hebben tenslotte al twee midfondvluchten gehad. Maar dat gaan we nu inhalen. We gaan eerst naar Nanteuil van drie weken geleden. Het werd even heel spannend of de duiven nog op zaterdag gelost zouden worden, maar gelukkig konden ze om half 1 aan de reis naar huis beginnen. Het werd best een pittige vlucht met een noordenwind. In rayon West werd de vlucht gewonnen door Combinatie van Marrewijk uit Schipluiden met hun eerst getekende. Deze combinatie had ook de derde plaats. De tweede plaats was voor Corjan Tiggelman uit Middelharnis. In rayon Oost was het hele podium voor Gwen van de Merwe uit Dordrecht. Ook zij had haar eerst getekende voorop. Alle winnaars gefeliciteerd!

De tweede vlucht voor de jeugdcompetitie was Melun Routiers. Deze vlucht kon een stuk eerder los, om 9:20 uur waren de duiven onderweg naar huis. De duiven kregen zowat alle soorten wind te verwerken. Ze begonnen met wind mee en toen ze in Nederland waren was de wind naar het noorden gedraaid. Kortom, een vlucht waar je je koppie bij moet houden als duif. In rayon West was de overwinning wederom voor de Combinatie van Marrewijk. Ook hadden zij weer de derde plaats. De tweede plaats was voor Liam van de Berg uit Leidschendam. In rayon Oost greep Gwen van de Merwe opnieuw 1 en 2. De derde plaats was voor Combinatie van Leeuwen uit Reeuwijk met hun eerst getekende. Alle winnaars opnieuw gefeliciteerd!

Hoewel de dagfond niet telt voor de kampioenschappen willen we er toch even aandacht aan besteden. De duiven konden vroeg los en het werd een hele pittige vlucht met een paar hele vroege duiven en grote gaten. Hier moesten de duiven wel klaar voor zijn anders konden ze nooit met succes deze vlucht vliegen. Een vlucht voor de echte doorzetters. In rayon West werd deze vlucht gewonnen door Gijs Vis uit Kwintsheul. In rayon Oost was de winst voor Combinatie van Leeuwen. Klasse voor deze doorzetters!

Morgen zullen we de derde vlucht voor de jeugdkampioenschappen vervliegen: Melun Routiers. Iedereen alvast heel veel succes gewenst!!
Nieuwe leden jeugdcommissie stellen zich voor

Hallo,

Graag willen we een aantal nieuwe leden van de Jeugdcommissie aan u voorstellen. Zij zullen dit jaar zich bezig gaan houden met het voorstellen van de jeugdleden van afdeling 5 en dan niet alleen de concourswinnaars, maar zoveel mogelijk leden. We starten wat aan de late kant, maar zullen zo snel mogelijk een inhaalslag proberen te maken. Foto nieuwe commissie leden

Hoi allemaal,

Ik ben dit jaar nieuw voor de jeugdcommissie van afdeling 5 dus het is wel zo leuk als ik me dan even voorstel. Ik heet Ard Slobbe, ik ben 17 jaar en ik zit in 5 vwo op de Revius in Rotterdam.

Ik heb inmiddels alweer vier jaar duiven. Waarom ik er ooit mee begonnen ben weet ik zelf eigenlijk niet. Er was niemand in mijn familie of omgeving die duiven had. Ik had ook verder geen contact met duivenmelkers of zoiets. Het was eigenlijk heel random, ik wilde opeens postduiven. Nou ja, mijn ouders vonden het een raar idee. Wat moet jij nu weer met postduiven, zeiden ze. Maar op mijn 14e verjaardag stond er toch opeens een duiventil in de tuin. Van het een kwam het ander en een jaar later stond er een mooi groot hok met 3 afdelingen. Toen kon ik pas echt beginnen. Ik vind het in ieder geval geweldig om te doen. Heel de week bezig zijn met je duiven en dan ’s zaterdags de spanning van de wedstrijd. Wat mijn mooiste prestatie is weet ik eigenlijk niet.

Ik vind het leuk om te proberen zo hoog mogelijke prijspercentages te halen. Ook had ik vorig jaar op de laatste jonge duivenvlucht Melun de 25e nationaal. Nog niet echt vuurwerk dus, maar dat komt vast nog. In ieder geval heb ik veel zin om vanaf dit jaar mee te doen met de jeugdcommissie.

 

Hallo allemaal, mijn naam is Joost van Voorden en ben 17 jaar oud. Ik volg momenteel de opleiding Bedrijfsadministrateur tweedejaars op het Hoornbeeck College locatie Gouda.

Ik heb nu ongeveer 4 jaar duiven en ik vlieg samen met mijn broertje onder de naam Gebr. Van Voorden. Mijn broertje Mark verzorgd de jonge duiven en ik de oude duiven. Ik ben met de duiven in aanraking gekomen door onze buren Harry en William Blaak. Zij hadden op een gegeven moment een opvanger en die mochten wij verzorgen, omdat de eigenaar hem niet meer terug wilde hebben. Al gauw kwam er een hok en begonnen we met een paar gekregen oude duiven en zelfgekweekte jongen en nog wat gekregen jonkies. We kregen steeds meer hulp van andere mensen door goede duiven of door tips. Onze mooiste prestatie van de duiven is de 1ste prijs in onze club op de dagfond vlucht Vierzon. We dachten toen dat er een duif van de buren kwam, maar we werden flink verrast toen onze ‘IJsbonte’ op de klep viel. Het mooiste aan de duiven vind ik dat ze weten hoe ze naar hun baasjes hok moeten terug komen. Ik verbaas me nog iedere vlucht, zeker als het verdere vluchten word, dat de duiven steeds maar weer thuis komen.

 

Hallo allemaal, mijn naam is William Blaak , ik ben 22 jaar oud. Ik heb duiven sinds 2014. Ik heb het virus duidelijk geërfd van mijn opa, want wij hadden thuis geen duiven. Na eerst oud Duitse meeuwtjes gehad te hebben kwam ook hier via mijn vader een opvanger op mijn hok terecht en was ook ik definitief verkocht.

Na het overlijden van mijn opa in 2015 is ook mijn vader zich met de duivensport gaan bezighouden en al zeggen we het zelf we doen het best leuk. Daarbij worden we super geholpen door Frank Klein ( combinatie Romein-Klein) die ons niet alleen van goede duiven heeft voorzien maar ook tips over africhten voeren en motiveren. Vorige jaar werden we voor de 2e keer op rij Generaal Kampioen in de Snelvlieger en tevens Generaal kampioen van Rayon A Gouwe IJssel.

Mijn mooiste resultaten op de vluchten zijn een 1e op Chateauroux in 2018 in Rayon A ( tevens de 26e van de afdeling tegen 8444 duiven) en zeer recent nog speelden we een 1e in Gouwe IJssel tegen 4873 duiven.

Ik hoop een steentje bij te kunnen dragen om de jeugdige liefhebbers wat meer voor het voetlicht te krijgen.

Wellicht tot snel!
Jeugdzaken Afdeling 5

 

Beste sportvriend, sportvriendin,

Komend weekend is het weer zover, de Jeugdcompetitie gaat van start!

De Jeugdcommissie gaat er dit jaar weer iets moois van maken! We gaan er alles aan doen om het jullie nog beter naar de zin te maken

 

Wie mogen er mee doen met met hoeveel duiven?

Jeugdleden die zelfstandig of samen met een ander jeugdlid samen spelen en jeugdleden die samen met een seniorlid vliegen doen gratis mee met maximaal 20 oude en 30 jonge duiven.

 

  • Welke vluchten tellen voor de punten, de kampioenschappen en de prijzen?

De Midfondvluchten M19 tot en met M30 en de Jonge duiven vluchten J31 tot en met F37, die in Rayon / afdelingsverband ( West – Midden - Oost ) vervlogen worden.

 

  • Puntentelling volgens systeem N.P.O verfijnd

1 op 10 duiven telt. Bij 14 duiven mee geldt het gemiddelde van: (de 1ste duif + 0,4 van de 2de duif): 1,4 + het gemiddelde van 2 van de bovenste 3 duiven van de inkorflijst.

Voorbeeld: 1e duif 3de getekende pakt 900 punten, 2e duif 1e getekende pakt 600 punten.

Punten voor kampioenschap onaangewezen: 900+ (0,4 x 600=) 240 = 1140/1,4 = 814,3 punten.

Punten voor het kampioenschap aangewezen: 900 + 600 = 1500/2 = 750 punten.

Totaal dus 814,3 + 750 = 1564,3 punten.

Ook dit jaar zullen de te verdienen prijzen op de uitslag 1 op 4 worden afgerond, dit betekent dat mocht jij als zelfstandig en in combinatie vliegend jeugdlid 20 duiven mee hebben je er maximaal 5 op de uitslag kan spelen, dit doen we om te voorkomen dat er jeugdleden zijn die niet de kans krijgen om op de uitslag te komen wegens de hard spelende jeugdleden.

We hopen als jeugdcommissie zo een eerlijker een aantrekkelijker spel te creëren voor alle jeugdleden.

 

Kampioenschappen Aangewezen en Onaangewezen:

3 kampioenen Midfond en Jonge duiven per Rayon.

Net zoals vorig jaar vliegen we in 2 Rayons, Rayon west en Rayon midden/oost.

In welk Rayon je vliegt is afhankelijk van je hok coördinaten.

Zaterdagstand is de eindstand voor principiële leden als vluchten op zondag aanvangen.

Zelfstandig spelende jeugdleden en combinaties met een senior spelen in hetzelfde concours echter elk met een eigen puntentelling.

 

Wat voor prijzen kan je dit jaar winnen?

Op zowel de Midfond en Jonge duiven wordt per Rayon een cadeaubon ter waarde van €20,- vervlogen. De prijs gaat naar het jeugdlid en de combinatie met de meeste punten ( aan en Onaangewezen bij elkaar opgeteld ). Per deelnemer kan slechts een hoofdprijs worden gewonnen.

 

Moet je altijd vroeg zitten om voor een prijs in aanmerking te komen?

Bij ons hoeft dit niet! De aanmoedigingsprijs gaat naar de laatste winnende duif op de uitslag, de aanmoedigingsprijs kan gewonnen worden door zowel zelfstandig als in combinatie spelende jeugdleden.

 

Wanneer is de prijsuitreiking en kampioenenhuldiging?

Dit zal later in het seizoen aan jullie bekend worden gemaakt.

Tijdens deze dag zullen ook de gewonnen prijzen uitgereikt worden en de kampioenen gehuldigd.

 

  • Uitslagen en Nieuwtjes:

Jeugdleden die hun emailadres hebben doorgegeven krijgen belangrijk nieuws via hun mail doorgestuurd.

Je emailadres kan je doorgeven aan: susannedewit1@gmail.com of jeugd@afdeling5.nl

 

De uitslagen worden gepubliceerd op de website van afdeling 5. Hier zal ook een klein stukje op komen te staan met de prijswinnaars van de betreffende week.

Jeugdleden die niet beschikken over internet beschikken kunnen zich toch aanmelden via een contactpersoon van de vereniging of via een vriend, kennis of familielid met een internetverbinding.

 

  • Reclames

Reclames op de uitslag dienen uiterlijk zondag 12.00 uur de week na de vlucht kenbaar gemaakt te worden bij:

Susanne de Wit                     06-51497460 susannedewit1@gmail.com of

jeugd@afdeling5.nl

 

 
Jeugddag 2018

Beste (jeugd) liefhebbers,

 

Hieronder het verslag van Jozien Wijnties, haar laatste kunste voor de jeugdcommissie. Jozien nogmaals hartelijk dank voor de energie die je er al die jaren ingestopt hebt!

Net thuis vd jeugddag afdeling 5, was super geslaagd naar mijn idee. Grote opkomst de kids mochten een duifje meenemen naar Streefkerk waar het dit jaar plaats vond.
Het duifje werd gekeurd door niemand minder dan Bas Verkerk die dit op een zeer ontspannen en leuke manier deed. Nog een mooie foto en daarna kwam de patatkraam van Patatpret aan de beurt waar iedereen zoveel kon eten wat hij wilde. Buikje gevuld en door naar de loods waar Ruud en Niels den Dunnen een trailer hadden neer gezet. In groepjes moesten ze de manden laden, deur op de goede manier vastzetten , naar binnen water geven en daarna weer de deuren open om de duiven te lossen. Natuurlijk wel oppassen dat de schuiven goed stonden om ontsnappingen te voorkomen 😂 of juist dat ze er wel uit konden op moment van lossen. Dit veilig begeleidt door Ruud en Marcel. Hierna werden de prijzen uitgereikt , elk jeugdlid had een mooie beker en kreeg een opleermandje. Er waren daarna ook nog aanmoedigingsprijzen. En natuurlijk werden de familie Eskes, Ruud den dunnen en Marcel Mesker. Bedankt voor de goede ontvangst en begeleiding. Iedereen heeft hier kosteloos aan meegewerkt, super van ze!
Wat ook helemaal top is dat is dat de leuke aanmoedigingsprijzen in de vorm van een broedschotel met van alles erin gemaakt en geschonken zijn door Charles de Zwart van de Zwarte Vogel in Den Haag.
Foto`s zullen tzt hier en op de website geplaatst worden, niet door mij gemaakt want ik had de accu thuis in de lader laten zitten, lekker snugger. Gelukkig had de familie Groeneweg wel een camera bij zich dus dat was de redding.(inmiddels staan ze erop, te zien via deze link)
Hiermee eindigt mijn carrière als jeugdcommissie lid maar Susanne de Wit en Martijn de Kruijf zullen samen met wat oudere jeugdleden dit gaan vervolgen. Ik heb daar alle vertrouwen in!😀